O udruzi

Što je AMAC?

Izvorni naziv Udruge je bio Almae Matris Alumni (AMA) osnovana je 19. listopada 1989. godine. Prvim počasnim predsjednikom imenovan je akademik Vladimir Prelog (1906.-1998.), ugledni profesor i dobitnik Nobelove nagrade za kemiju. Svrha društva je povezivanje bivših studenata i prijatelja sveučilišta u skladnu zajednicu, radi promicanja ugleda i dobrobiti Sveučilišta. Na prvom Saboru je nakon izvješća pojedinih društava prihvaćen dogovor o pristupanju Savezu društava bivših studenata i prijatelja hrvatskih sveučilišta Almae Martis Alumni Croaticae (AMAC). AMAC se u osnovi sastoji od AMAC Domusa i AMAC Mundusa, odnosno domaćih i inozemnih ogranaka (Australije, Francuske, Kanade, Njemačke, SAD-a, Švedske i Švicarske).

AMAC-FSC Ogranak Split utemeljen je na Osnivačkoj skupštini 16. lipnja 2004. godine. 2018. godine navršava se 14 godina našeg zajedničkog djelovanja u okviru Hrvatske udruge diplomiranih inženjera i inženjera Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. U proteklom razdoblju organizirali smo niz predavanja i dvanaest javnih tribina iz područja prometa sa stručnjacima u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku, stručne posjete domaćim i međunarodnim sajmovima i tvrtkama u Splitu, Dugopolju, Zagrebu, Kreševu, Sarajevu, Munchenu, Istanbulu, Amsterdamu i Roterdamu.

Pristupili smo ZUIS-u (Zajednica udruga inženjera - Split) u Splitu i sudjelovali smo u osnivanju Hrvatske komore inženjera tehnologije prometa i transporta (NN 79/07). Organiziran je i rok u Splitu za polaganje stručnog ispita, za stjecanje statusa ovlaštenog inženjera u HKITPT. Projektom pod nazivom Mladi vozači oprezno u prometu proteklih godina pokušali smo upozoriti 2100 maturanata na 55 predavanja u raznim srednjim školama (Split, Sinj, Trogir, Kaštela, Makarska...) na opasnosti koje ih čekaju na cesti. Rezultati se već vide, a projekt se nastavlja i u 2018. godini.